Ne propustite

BELOPALANAČKO VRELO – „DAR BOŽIJI“

Belopalanačko vrelo predstavlja najlepši deo Bele Palanke. Krečnjački sastav planinskih masiva Suve planine i Svrljiških planina formirao je podzemne vodne rezervoare i tokove, iz kojih se javljaju poznata vrela u belopalanačkoj opštini od kojih je najpoznatije kraško vrelo u Beloj Palanci.

Vrelo je od strane mnogih putopisaca i istraživača opisano kao „dar božji“ ili „prava blagodet“.

Oko samog vrela je formiran i sam kompleks parka „Vrelo“ sa šetalištem okruženim prelepom četinarskom šumom.

Tu se može videti spomenik – „Devojka na steni“, posvećen lepoj devojci Beli koja je žrtvovala svoj život da bi sačuvala čast.

U vremenu turske okupacije, živela je prelepa srpkinja po imenu Bela. Zaljubi se u nju turski aga i zatraži je od njenog brata za ženu. Brat nije smeo da odbije i obeća mu ruku svoje sestre. Dođoše svatovi po mladu i povedoše je. Kad su prolazili pored Vrela, devojka zamoli agu da joj dozvoli da siđe sa konja i još jednom se napije čiste izvorske vode. Ne sumnjajući ništa aga to dozvoli. Devojka siđe sa konja, baci se u Vrelo i utopi. Od toga dana Turci mesto nazvaše po imenu devojke Ak Palanka (Bela Palanka).

Danas se na Vrelu koje inače predstavlja najlepši deo Bele Palanke može videti spomenik – „Devojka na vodi“, upravo posvećen lepoj devojci Beli koja je žrtvovala svoj život da bi sačuvala čast.

Na ovom prelepom mestu se održava jedna od naših najvećih manifestacija „Dani banice“– manifestacija koju uveliko svi prepoznaju po velikom broju kako takmičara tako i posetilaca.

Kada se umorite od šetnje preporučujemo Vam restoran „Vrelo“ gde se možete odmoriti, popiti piće i ručati. Restoran nudi pre svega tradicionalnu hranu kao što su: banica, punjene suve paprike i razna druga jela od vrtke.

Iznad restorana Vrelo se nalazi letnja pozornica, takođe okružena četinarskom šumom gde ćete se vrlo prijatno osećati i uz čist vazduh posmatrati događaje tokom celog leta. Na ovoj pozornici je održan prvi Međunarodni festival „Esperantista sveta“. Danas se održavaju razni koncerti, predstave, festivali i manifestacije: festival „Dani igre“, „Prva harmonika Ponišavlja“, „Međunarodni folklorni studenski festival“…