Manifestacije

SABOR LOVACA “SILUGATA“

Organizator: Lovačko udruženje “Jastreb“

Vreme održavanja: prva nedelja februara

Tradicionalni Sabor lovaca “Silugata“ organizuje se od 2003. godine prve nedelje februara meseca. U kalendar lova Lovačkog saveza Srbije uvrštena je 17. januara 2003. godine. Prva hajka na vuka organizovana je 2. februara 2003. godine na obroncima Svrljiških i Rinjskih planina uz učešće 344 lovca. 2007. godine organizovana je jedna od najuspešnijih hajki kada je odstreljeno šest vukova i dva šakala, učestvovalo je preko 820 lovaca iz Srbije i inostranstva. Od 2008. godine ova manifestacija se održava kao Sabor lovaca “Silugata“ i traje dva dana. Prvog dana se organizuje predavanje eminentnih lovnih stručnjaka, a drugog dana hajka. Zainteresovanost za ovu manifestaciju je raslo zajedno sa manifestacijom, pa je broj učesnika išao i preko 1000, objedinjujući kako lovce iz Srbije, tako i lovce iz inostranstva. Pored lovaca iz cele Srbije ičestvovali su i lovci iz Austrije, Nemačke i Bugarske i drugih zemalja. Odstrel je bio usmeren na akciju na smanjenju brojnosti predatora: vuka, šakala, lisice i divlje mačke.

Početkom 2005. godine Lovačko udruženje “Jastreb“ objavilo je knjigu “Gorski car“ autora Dušana Jovanovića.

Tradicionalni sabor lovaca “Silugata“ je jedna od najznačajnijih i najmasovnijih turističko-lovnih manifestacija koja se organizuje na teritoriji opštine Bela Palanka što potvrđuje i sve veći broj lovaca iz cele Srbije i inostranstva. Zahvaljujući podršci opštine Bela Palanka i Lovačkog saveza Srbije, manifestacija nastavlja da se održava, raste i okuplja sve veći broj učesnika.

ZANIMLJIVOSTI

Polovinom XIX veka, na Suvoj Planini lovio je Janko Damnjanović zvani Mečkar, poznati lovac koji je odstrelio 42 medveda. Kralj Milan je više puta lovio sa njim po Suvoj Planini. Prilikom boravka u Beloj Palanci, Kralj je odsedao u gostima kod Janka i tada je boravio upravo u ovoj kući, koja je do detalja autentično sačuvana iz tog vremena.

kuća Janka Damnjanovića, Mečkara

LOVAČKO UDRUŽENJE „JASTREB“
Adresa: Srpskih vladara bb
Telefon: 018/855-766
Faks: 018/855-766
Predsednik: Dušan Jovanović