Manifestacije

PRVA HARMONIKA PONIŠAVLJA

Organizator: Centar za kulturu

Vreme održavanja: prva nedelja avgusta

Takmičenje „Prva harmonika Ponišavlja“ je prezentacija stvaralašta i dostignuća dece i omladine na polju muzičkog stvaralaštva, primenjeno sviranjem na određenom instrumentu – harmonici.

Prvi zvuci harmonike odjeknuli su na letnjoj pozornici parka „Vrelo“ avgusta 2007. godine i od tada se manifestacija održava u kontinuitetu svake godine prve nedelje avgusta meseca u okviru „Kulturno-sportsko-turističkog leta“.

Koncept ovog takmičenja se ogleda kroz okupljanje učesnika u 6 starosnih kategorija, i to kategoriji solista i kategoriji dueta bez ograničenja u uzrastu, koje ocenjuje stručni žiri, sastavljen od eminentnih umetnika iz ove oblasti. Učešće uzimaju: petlići, pioniri, mlađi juniori, juniori, seniori i dueti bez ograničenja u uzrastu. Festival se održava u jednom danu na letnjoj pozornici, kada takmičari nastupaju pred publikom i žirijem i na kraju dana bivaju ocenjeni i nagrađeni oni najbolji sa harmonikom.

Cilj ovog festivala ogleda se u očuvanju tradicije sviranja na harmonici, mladih starosti od 6 do 24 godine, a ujedno i podstiče i afirmiše muzičko stvaralaštvo primenjeno sviranjem na određenom instrumentu – harmonici, i doprinosi prihvatanju određenih stručnih i estetskih vrednosti od strane mladih. Festival je iznedrio brojne vrhunske muzičare i harmonikaše. Iskustvo u organizovanju je takvo da  se veliki broj talentovanih muzičara takmiči, ne toliko za vredne nagrade, koliko za što bolji plasman o kome odlučuje žiri.

Kako je festival iz oblasti kulture, a akcenat na jačanju muzičke kulture i tradicije, organizator uz podršku opštine kao pokrovitelja festivala snage usmerava na jačanje festivala kroz njegovo promovisanje putem radija i televizije, flajera, plakata, internet prezentacija i konferencija za novinare.

CENTAR ZA KULTURU
Adresa: Srpskih vladara 52
Telefon: 018/855-162
Faks: 018/855-162
direktor: Mihajlo Sokolović