Manifestacije

FESTIVAL OMLADINSKIH SCENA

Organizator:  Srednja škola “Niketa Remezijanski“, Kancelarija za mlade, Centar za kulturu

Vreme održavanja: krajem novembra

 

Festival omladinskih scena Srbije prvi put je održan 2009. godine. Iznikao je kao rezultat duge tradicije amaterskog pozorišta u Beloj Palanci. Još pre Drugog svetskog rata postojalo je amatersko pozorište, koje su oformili povratnici sa Solunskog fronta. I tada i kasnije glumci i režiseri bili su prosvetni radnici. Posle Drugog svetskog rata rad pozorišta postao je osmišljeniji i organizovaniji a pozorište je delovalo u sklopu Doma kulture. Od devedesetih godina pa naovamo zapažen je i rad dramske sekcije u ginmaziji u Beloj Palanci. Sjedinjujući te dve ideje, uz podršku opštine, Ministarstva kulture i nekih nevladinih organizacija organizovan je ovaj festival čiji je cilj da članovi omladinskih scena u Srbiji pokažu svoju kreativnost.

Festival je prezentacija stvaralašta i dostignuća mladih u oblasti pozorišne umetnosti u tekućoj godini. Selekcijom pozorišnih predstava prijavljenih amaterskih pozorišta, projekat počinje novembra meseca, a završava se jednodeljnom smotrom najboljih pozorišnih predstava krajem novembra. Na festivalu nastupaju pozorišta iz cele Srbije, a priliku imaju da se istaknu mladi glumci amateri. Predstave na Festivalu ocenjuje tročlani stručni žiri i žiri publike. Žiri dodeljuje nagrade za najbolju glavnu mušku, žensku i sporednu ulogu, najbolje odabrani i adaptirani tekst kao i specijalne nagrade za muziku i scenski nastup.

Festival okuplja mlade iz cele Srbije, kao učesnike, ne samo predstava u takmičarskom delu, već i kao polaznike ili samo posmatrače brojnih radionica koje su prateći programi ove manifestacije. Festival je, iz godine u godinu, otkrivao brojne talente mladih i još ne afirmisanih glumaca i to: đaka, studenata i zaljubljenika okupljenih oko scene, komada, projekata…

Sama manifestacija okuplja pored učesnike amaterskih pozorišnih grupa i poznate i priznate dramske umetnike koji su ne samo u ulozi žirija već i ulozi predavača u radionicama glume, dikcije, pokreta i ostalih glumačkih segmenata. FOS je, uzimajući njegovu strukturu i organizaciju, svojevrsna odskočna daska za sve mlade, željnih „Dasaka koje život znače“, za mlade koji pokušavaju da pokažu ili otkriju svoj talenat, za sve one koji žele da se otisnu u svet profesionalnih voda i da se u bližoj ili daljoj budućnosti nađu rame uz rame sa Markom Nikolićem, Ivanom Bekjarevom, Draganom Bjelogrlićem, Nikolom Kojom, Milenom Dravić, Sekom Sabljić, Brankom Pujić, Draganom Jovanovićem i mnogim drugim vrsnim srpskim glumcima…

Namera organizatora jeste da festival dobije međunarodni karakter i postane regionalni sa nastupima pozorišta iz Bosne i Makedonije. Organizatori su otvoreni za saradnju sa kolegama u regionu. Sve gore pomenuto je, razlog da Festival Omladinskih Scena u Beloj Palanci, koji postoji zahvaljujući maloj grupi ambicioznih i predanih ljudi iz dela organizacije, a uz pomoć Ministarstva kulture i lokalne samouprave, nastavi sa postojanjem uz kontinuirano jačanje i razvijanje.

CENTAR ZA KULTURU
Adresa: Srpskih vladara 52
Telefon: 018/855-162
Faks: 018/855-162
direktor: Mihajlo Sokolović