Manifestacije

DANI IGRE

Organizator: Centar za kulturu

Vreme održavanja: prva nedelja juna

Tradicija vezana za ples na ovim prostorima postoji vrlo dugo. Još je putopisac Gerlah u srednjem veku obilazeći ove krajeve zapisao da je video devojke kako igraju neobične plesove. Folklor je bogat i raznovrstan a igre živopisne, haljine živih boja. U periodu posle oslobođenja, između dva rata, u Beloj Palanci je delovalo Sokolsko društvo koje je organizovalo razna muzička i sportska takmičenja. U okviru toga bilo je i muzičkih svečanosti sa plesnim tačkama koje su se organizovale na otvorenom. Posle završetka Drugog svetskog rata, sa razvojem Bele Palanke u ekonomskom i kulturološkom smislu Dom kulture počeo je da organizuje pozorišne i baletske programe. To nisu bili profesionalni nastupi već su amateri iz našeg mesta pokušavali da osluškuju moderne muzičke i plesne tendencije.

 „Dani igre“ je manifestacija sa najdužim stažom u Beloj Palanci, a počela je da se održava 1985. godine i tada se zvala „Smotra modernog baleta Srbije“ (SMOBS). Održavala se na gradskom stadionu, a učesnika je bilo iz cele nekadašnje SFRJ. Preko hiljadu takmičara nadmetalo se i družilo nekoliko dana. Smotru su pratile modne revije i razna kulturna dešavanja. Danas, ova smotra plesa i igre se održava drugog vikenda juna u prelepom ambijentu kompleksa parka „Vrelo“, na letnjoj pozornici, i traje dva dana. Iskustvo od ranije donelo je kvalitet, a praksa je iziskivala da se pojave kategorije kao džez balet, klasični balet, moderni balet.Takmičenje se održava u četiri starosne kategorije za trupe i četiri starosne grupe za takmičenje solista – dueta. Festival je prezentacija stvaralaštva i dostignuće dece i omladine u oblasti savremene igre, kojom se izražava određena ideja primerena uzrastu. To podrazumeva klasični, moderni, savremeni i džez balet, šou dens i korišćenje elemenata folklora u funkciji koreografije, iz čega i proizilazi da je cilj ovog festivala negovanje umetničke igre.

Festival „Dani igre“ već više od tri denecenije sa uspehom održava Centar za kulturu Bela Palanka. Ova manifestacija je od velikog značaja za opštinu gde je prepoznata kao kulturno uporište čije su festivalske večeri izuzetno posećene. Scena „Vrelo“ pod otvorenim nebom pruža prijatan ambijent i prima brojnu publiku. „Dani igre“ u Beloj Palanci je događaj od velike važnosti i za mnogo širu sliku – ulogu, položaj i mesto umetničke igre u Srbiji danas. Bitno je prepoznati i podržati događaje ovog tipa koje organuzuju lokalne samouprave, šireći svest o značaju pokreta – plesa i igre u pravilnom i zdravom odrastanju.

Festival je takmičarskog karaktera i obuhvata brojne plesne stilove i prilika je da deca i omladina koja se bave igrom pokažu svoja umeća, razmene iskustva, nastupe pred publikom, stručnim žirijem u polaznicima drugih klubova. Žiri ovog festivala sačinjavaju baletski umetnici, predstavnici Udruženja baletskih umetnika Srbije, igrači Narodnog pozorišta, koreografi i profesionalci iz oblasti sportskog plesa.

Svakako, smotra ove vrste – istrajnost, trud i zalaganje domaćina, visok nivo izvođenja učesnika, kriterijuma i propozicija ovog takmičenja zaslužuju dalji razvoj i trajanje.

Smotra modernog baleta i plesa „Dani igre“ je, svakako, manifestacija sa najdužom tradicijom u Beloj Palanci i od svog začetka je okupila više desetina hiljada učesnika iz čitave Srbije.

Najboljim i najkreativnijim plesnim grupama se dodeljuju diplome za osvojeno I, II i III mesto u svim kategorijama, dok sveokupni pobednik dobija Statuetu Festivala, znamenje koje kao potvrda i ocena kvaliteta pruža mogućnost daljeg napredovanja, i van Srbije.

Na popularizaciji ove vrste igre se radi predano iz godine u godinu, a kao jedna vrsta promocije održavaju se celovečernji koncerti umetničke igre u okolnim gradovima.

Zanimljivo u vezi sa organizacijom festivala jeste to što učesnici nisu smešteni u hotelu već kod samih učesnika odnosno takmičara i domaćina iz Bele Palanke. Na taj način se stvaraju prijateljstva a sami takmičari i koreografi se bolje upoznaju.

CENTAR ZA KULTURU
Adresa: Srpskih vladara 52
Telefon: 018/855-162
Faks: 018/855-162
direktor: Mihajlo Sokolović