Manifestacije, Ne propustite, Vesti

DANI BANICE 2022

Organizator: Turistička organizacija Bele Palanke

Vreme održavanja: 12-14.08.2022. godine

DANI BANICE, IZ GODINE U GODINU

„Dani banice“ je gastro-turistička manifestacija takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno“ kroz istoriju… “Dani banice“ je manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala prepoznatljiva i kao takva predstavlja neizostavni deo u Programu poslovanja, kao i jedan od prioritenih projekata u toku godine.

„Dani banice“ se tradicionalno svake godine održavaju u Beloj Palanci druge nedelje avgusta (peta, subota i nedelja) u prelepom ambijentu kompleksa parka „Vrelo“. Manifestacija je međunarodnog karaktera i interesovanje za ovu gastronomsku manifestaciju se ogleda u sve većem broju prijavljenih takmičara iz godine u godinu. Svake godine „Dane banice“ poseti nekoliko hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije kao i iz inostranstva.

Revijalni deo manifestacije je prvog dana koji čini prezentacija i degustacija naših tradicionalnih specijaliteta (riblja čorba, lovačka mućkalica, izviđački pasulj i belmuža) kao i prezentacija izrade banice.

Takmičarski deo manifestacije je drugog dana kada se takmičari nadmeću u pripremi najbolje banice. Takmičari su podeljeni po kategorijama i nadmeću se u pripremanju tradicionalne slane banice, tradicionalne slatke banice, banice od integralnog brašna i kreativne banice. Svaka naredna godina je podložna sitnim promenama i rotacijama u organizaciji same manifestacije, tako i novinama i inovacijama u delu takmičenja koje će u mnogome unaprediti samo takmičenje, ali i samu manifestaciju. Kriterijumi za ocenu najbolje banice su vizuelni izgled, ukus, miris i arhaičnost banice, ali će se i dodavati novi kriterijumi u skladu sa novim kategorijama takmičenja.

Restorani i kafane se kao i ranijih godina predstavaljaju sa svojom tradicionalnom kuhinjom i specijalitetima. Njeno veličanstvo „belopalanačka vrtka“ i specijaliteti od vrtke krase štandove na manifestaciji gde posetioci imaju priliku da probaju našu jedinstvenu i veličanstvenu vrtku. Takođe, tu su i inostrane kuhinje iz susednih zemalja i drugih zemalja sveta, koje su tu da prezentacijom svoje kuhinje učine manifestaciju bogatom i posetioce manifestacije bogatije za ukus više.

Zadatak stručnog žirija je da odabere najbolju banicu, a sastav žirija čine članovi međunarodnih kuvara/eksperata iz Bugarske, Rumunije, Makedonije i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije. Međunarodni žiri kao i dugi niz godina ima  obavezu da dodeli sledeće nagrade:

  • Nagrada za prvo mesto u kategorijama: „Tradicionalna slana banica“, „Tradicionala slatka banica“, „Integralna banica“ i „Kreativna banica“;
  • Nagrada za drugo mesto u kategorijama: „Tradicionalna slana banica“, „Tradicionalna slatka banica“, „Integralna banica“ i „Kreativna banica“;
  • Nagrada za treće mesto u kategorijama: „Tradicionalna slana banica“, „Tradicionalna slatka banica“, „Integralna banica“ i „Kreativna  banica“ i
  • Nagrada za najbolje aranžiran sto

Pobednik manifestacije ima čast i zadovoljstvo kao i obavezu da se naredne godine predstavi sa najvećom banicom.

Trećeg dana manifestacije održava se olimpijada za decu, takmičenje u pripremi banice za najmlađe. Banicu koju pripremaju deca ocenivaće stručni žiri iz asocijacije šefova kuvara Srbije i Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka. Takođe, moguće je raspoređivanje dečije olimpijade na sva tri dana u slučaju većeg broja prijavljene dece. Poslednjeg dana manifestacije je degustacija džinovske banice koju priprema prošlogodišnji pobednik.

Sva tri dana manifestacije prati bogat kulturno-umetnički program sa gostima iz cele Srbije kao i gostima iz inostranstva koji obogaćuju manifestaciju narodnim folklorom kao i izvornim etno pesmama i recitalima koji neguju i čuvaju od zaborava našu tradiciju.

CILJ

Kako je najznačajnija manifestacija upravo manifestacija „Dani banice“, Turistička organizacija se trudi da svake naredne godine posebnu pažnju posveti dobroj reklami i dobrom marketingu vezanom za manifestaciju, planiranje i uvođenje brojnih novina koje će još više oplemeniti i poboljšati samu manifestaciju, pa samim tim i broj turista učini većim. Takođe, fokus je i na brendiranju banice i paprike vrtke, i da kroz jačanje turizma a putem banice kao brenda doprinese jačanju privrede i ekonomskog razvoja na teritoriji opštine Bela Palanka.

STATISTIKA

Iz godine u godinu broj učesnika po kategorijama je rastao, a samim tim i broj posetilaca kako domaćih tako i stranih. U 11. po redu manifestaciji, održanoj 2016.godine, zabeležen je rekordan broj takmičara čak 286 u sve četiri kategorije, što je za 250  takmičara više u odnosu na prvu godinu održavanja, a skoro 100 takmičara više u odnosu na jubilarnu 10. po redu, održanoj 2015. godine. S druge strane, i broj posetilaca je rastao iz godine u godinu da bi u 2016. godini taj broj dostigao cifru od oko 20.000 posetilaca, od čega 4.000 turista iz susedne Republike Bugarske i Makedonije. Svi ovi parametri ukazuju na progresivan rast manifestacije i po pitanju broja učesnika i po pitanju broja posetilaca/turista.